Yksittäiset piharakennustyöt

Koneelliset pohjatyötMuuritPortaatKiveyksetReunakivetTerassitIstutuksetNurmetuksetKatteet ja viimeistely

Koneelliset pohjatyöt

Pohjatöillä piharakentamisessa tarkoitetaan maa-aineksen vaihtoa kantaviin ja routimattomiin materiaaleihin. Kiveysten ja rakenteiden alle tulevissa pohjatöissä ei kannata säästää, sillä Suomen rankat sääolosuhteet edellyttävät pohjien huolellista toteuttamista. Pohjamaan aines määrittää pohjatöiden laajuuden: routimattomaan pohjamaahan vaaditaan pienempää kantavaa kerrosta, routivaan taas paksumpaa. Pohjatöissä myös muotoillaan tarvittavat kaltevuudet ja pihan muodot. Tarvittaessa käytetään routaeristeitä ja tehdään salaojitukset.

Koneelliset pohjatyöt Koneelliset pohjatyöt

Sivun alkuun »


Terassi

Terassi on olennainen osa pihaa.

Parhaimmillaan se on olohuoneen jatke, suojaisa aamukahvi- tai illanviettopaikka. Terassia suunniteltaessa on hyvä ottaa huomioon muun muassa käyttötarkoitus, sijainti, ilmasuunta, sääolot ja terassin koko. Näiden perusteella valitaan sopivin terassimateriaali. Suunnittelijamme suosittelevat materiaalia joka sopii juuri sinun taloosi ja ympäristöösi.

Yleisimmin käytetyt terassimateriaalit ovat: komposiitti, lämpökäsitelty puu, kestopuu ja lehtikuusi.

TerassiTerassiTerassikestokäsitelty puuTerassiTerassi

Puumuovikomposiitti on nykyaikainen terassimateriaali.

Komposiitti on kestävä, ja etenkin helposti siistinä pysyvä materiaali, se ei ime lainkaan nestettä, joten värjäytymiä tai tahroja ei pääse syntymään. Värivaihtoehtoja on useita. Komposiittiterassi ei myöskään ole märkänäkään liukas, joten se on turvallinen valinta. Komposiitti on tässä esitellyistä terassimateriaaleista hintavin.

Lämpökäsitelty puu on ekologinen vaihtoehto.

Materiaaliin ei ole lisätty kemikaaleja ja puumateriaali voidaan kierrättää kuin käsittelemätön puu. Lämpökäsittely parantaa puun lahonkesto-, säänkesto- ja lämmöneristävyysominaisuuksia sekä pienentää puun kosteuselämistä. Lämpökäsitellystä puusta valmistettu terassi kaipaa säännöllistä pintakäsittelyä. Pintakäsittely auttaa säilyttämään lämpökäsitellyn puun kauniin värin ja pidentää terassin käyttöikää

Kestopuu on painekäsiteltyä mäntyä

Kestopuu on painekyllästettyä mäntyä ja sitä saa mm. Mustana, vihertävänä ja ruskeana. Kuva: 4 Kestopuu pysyy tyylikkäänä Suomen ankarissa sääolosuhteissa kauemmin kuin kyllästämätön puu. Kestopuuterassin pintakäsittelyyn tarkoitettuja tuotteita on lukuisia, joista voi valita sävymieltymysten ja suojaustarpeen mukaan.

Lehtikuusi harmaantuu tyylikkästi

Lehtikuusi on perinteinen terassimateriaali, jota suositaan sen luontaisen lujuuden ja kestävyyden vuoksi.Lehtikuusi on ekologinen valinta ja se harmaantuu ajan myötä tyylikkäästi. Lehtikuusiterassi ei yleensä kaipaa pintakäsittelyä.

Teemme kaikille terasseille tarvittavat perustustyöt, jotka tehdään samaan aikaan muun muassa kiveyspohjien kanssa.

Kiinnostuitko?

Terassinkaipuussa ota yhteys luovaan suunnittelutiimimme: -

Sivun alkuun »


Muurit

Muurilla voi joko rajata istutuksia tai pihan eri alueita ja muokata pihan muotoja.

Erilaisista muurikivistä tehdyillä istutusaltailla saadaan myös tasamaatontille muotoja ja ilmettä. Kasveille riittävä multatila saadaan muurialtaaseen helposti, myös silloin kun maan alla ei ole riittävästi istutussyvyyttä. Korotetulla istutusalueella luodaan helposti näyttäviä istutuksia ja tilanjakajia pienellekin tontille. Muureilla voi rajata myös vesiaiheita. Joihinkin muureihin voidaan suunnitella myös upotettavia valaisimia.

MuuritLakan_antikkimuurikivi_sileäMuuritMuuritMuuritMuurit Muurit Muurit

Muureja voidaan tehdä betoni- tai luonnonkivistä, erilaisista harkoista tai betonista valamalla, käyttötarkoituksen mukaan.

Tukimuurilla tasataan pihan korkeuseroja. Pengerrykset tuetaan tukimuurilla kestäviksi ja tukeviksi. Riippuen muurin korkeudesta ja paikasta teemme tarvittavat perustukset vaatimusten mukaan. Otamme huomioon routimisen, vedenohjauksen ja pohjamaan. Korkeille muureille teemme aina betonianturan, raudoitukset ja betonivalun. Korkeisiin muureihin suunnitellaan tarvittaessa myös putoamissuoja.

Sivun alkuun »


Portaat

Portaiden käyttöä ulkotiloissa suositellaan, jos kulkureitti vaikuttaa liian jyrkältä. Yleensä, kun jyrkkyys ylittää 20 astetta, aletaan suunnitella portaita. Pihaportaat voidaan rakentaa luonnon- tai betonikivestä ja -laatoista, puusta tai komposiitista.

PortaatPortaatPortaatPortaat PortaatPortaat

Portaiden suunnittelussa otetaan huomioon turvallisuus, käyttömukavuus ja tietysti ulkonäkö; useinhan portaat liittyvät rakennuksen pääsisäänkäyntiin tai johdattavat tontille. Suunnittelulla pihaportaat liitetään rakennuksiin, muureihin, istutusalueisiin ja valaistukseen.

Portaiden perustukset teemme aina huolellisesti. Pohjatöissä otetaan huomioon maa-aines ja sen routivuus. Työ aloitetaan mittauksella sopivan etenemän ja askelkorkeuden määrittämisellä. Yleensä askelkorkeus on 12-16 senttimetriä. Tarvittaessa tehdään valuanturat, portaiden koosta ja materiaalista riippuen. Saatavilla on myös valmiita porraselementtejä, suunnittelijamme esittelee myös näitä vaihtoehtoja. Lopullisten portaiden turvallisuus varmistetaan hyvällä valaistuksella ja tarvittavilla kaiteilla.

Sivun alkuun »


Kiveykset

Kiveyksellä saa pihalle näyttäviä ja helppohoitoisia pintoja. Pihasuunnittelussa päädytään kattamaan kiveyksellä muun muassa:

 • pihakäytävät ja ajoväylät
 • sisäänkäyntien edustat
 • oleskelualueet
 • auto- ja roskakatosten pohjat
 • parkkialueet
 • pelialueet 
 • ruukkupuutarhat

Kun koneelliset pohjatyöt on tehty huolellisesti ja kantavat kerrokset on tasattu ja tiivistetty päästään tekemään kivettyä pintaa. Oikeat korot ja kaadot varmistetaan huolellisella työotteella. Kiveystyössä asennushiekka levitetään tasaisesti kauttaaltaan koko alueelle työn edetessä. Kivet asennetaan asennushiekan päälle käyttäen apuna metalliputkia tai suoraa lautaa. Kiveystä tehdessä tärkeä työkalu on vesivaaka, jolla kallistusten oikeus tarkistetaan säännöllisesti.

KivetyksetKivetyksetKivetyksetKivetyksetKivetyksetKivetyksetKivetyksetKivetyksetKivetyksetKivetykset

Kiveyksen tekeminen aloitetaan mahdollisuuksien mukaan kiinteästä rakenteesta ja latomisessa käytetään apuna linjalankaa. Kiveyksen ladonta, eli kuvio joka kivistä syntyy, päätetään aina yhdessä asiakkaan kanssa jo suunnitteluvaiheessa. Oikein ladotun kiveyksen saumat ovat noin kaksi millimetriä riippuen kivestä. Usein kiviä joudutaan leikkaamaan oikeanlaisen lopputuloksen saavuttamiseksi, tämä lisää kiveyksen tekoon käytettyä aikaa. Kaiken kaikkiaan kiveyksen tekeminen on aina tarkkaa käsityötä ja vaatii siksi paljon aikaa.

Kiveys viimeistellään saumaamalla. Sauma-aineena käytetään hienojakoista saumaushiekkaa, joka levitetään kiveyksen päälle ja harjataan saumoihin. Saumauksen jälkeen kiveys vielä tärytetään, muistaen kuitenkin, että kaikkia materiaaleja ei voi täryttää. Kaiken kaikkiaan kiveyksen tekeminen on aina tarkkaa käsityötä ja vaatii siksi paljon aikaa. Huolellisesti asennettu kiveys on kestävä ja näyttävä pinnoite pihan eri alueille.

Jos jokin osa pihallasi kaipaa kiveystä, ole yhteydessä tehokkaaseen rakennustiimiimme: -

Sivun alkuun »


Rajaukset ja reunatuet

Kiveysten reunat tuetaan tai rajataan erilaisilla reunatuilla. Rajaaminen luo pihalle siistin ilmeen ja se erottaa kiveykset nurmi- ja istutusalueista. Reunustus voidaan tehdä joko samasta kivestä erilaisella ladonnalla, erillisistä reunakivistä, erilaisilla metallisilla ja muovisilla tukireunuksilla tai vaikkapa reunalaudalla. Kiveyksen voi myös tukea reunoistaan maakostealla betonilla.

Rajaukset ja reunatuetRajaukset ja reunatuetRajaukset ja reunatuetRajaukset ja reunatuetRajaukset ja reunatuetRajaukset ja reunatuetRajaukset ja reunatuet

Reunatuki parantaa kiveyksen kestävyyttä. Hyvin asennettu reunatuki estää kiveyksen sortumisen ja oikealaisella pohjustuksella myös painumisen. Reunakivet asennetaan joko suoraan maahan tai liimataan kivet päällysteen pintaan. Useat reunakivet kestävät myös ajoväylien reunoilla.

Metallisia ja muovisia reunuksia löytyy myös monenlaisia. Ne asennetaan maan sisään ja näkyviin jää vain kapea yläreuna.

Reunalauta on edullisempi, joskaan ei niin kestävä vaihtoehto. Reunalauta on useimmiten painekyllästettyä puuta ja se asennetaan kaivamalla maahan ja junttamaalla paikoilleen paaluilla.

Kaikilla yllä mainituilla materiaaleilla voi myös rajata istutusalueita nurmikosta tai vaikkapa hiekka-alueen istutusalueesta. Reunakivillä voi myös luoda korkoeroja pihan eri pinnoille.

Eri alueiden rajaaminen helpottaa pihan hoitoa, nurmikko on helppo leikata samaan tasoon upotetun reunakiven päältä, eikä erillistä trimmeröintiä tarvita. Varsinkin puuterassin ja nurmen väliin tämä on hyvä sijoitus. Myös kanttaamisesta pääsee eroon kunnollisten reunakivien asennuttamisella.

Sivun alkuun »


Istutukset

Kun piharakentamisen konetyöt ja kovat pinnat (pohjat, kiveykset, terassit, muurit, ym.) on saatu valmiiksi, aloitetaan pihan kasvityöt. Istutukset ovat se osa pihan rakentamista, joka lopullisesti antaa pihalle sen omaleimaisen ilmeen. Jo pihaprojektin alussa suunnittelijamme kartoittavat toiveitanne pihan tunnelmasta ja ehdottavat juuri teidän pihaanne sopivia kasveja.

Istutukset Istutukset Istutukset Istutukset Istutukset Istutukset Istutukset

Kasvivalinnoissa huomioidaan muun muassa:

 • Ilmansuunnat
 • Sääolot
 • Maaperä
 • Kasvuvyöhyke
 • Pihan koko
 • Asiakkaiden toiveet
 • Ympäristön värimaailma

Suunnittelijamme ottavat huomioon muun muassa sen, että pihan kasvillisuus on kymmenen vuoden päästä aivan toisen näköinen kuin piharakentamisen hetkellä. Tästä syystä esimerkiksi kovin isoja puita ei sijoiteta pienille pihoille, vaikka ne taimina pieniä olisivatkin. Suunnittelijamme huomioivat myös mahdolliset kasvillisuuteen liittyvät asemakaavamääräykset.

Pihan kasvillisuus koostuu muun muassa seuraavista osista:

 • Puut
 • Pensaat
 • Havupuut ja -pensaat
 • Perennat
 • Heinät
 • Köynnökset
 • Hyötykasvit
 • Sipulikasvit
 • Kausikasvit

Istutusalueet suunnitellaan pihaan soveltuviksi ja niihin lasketaan aina riittävä kasvusyvyys lajikohtaiset tarpeet huomioiden. Istutus tehdään mahdollisuuksien mukaan heti kun taimet saapuvat kohteeseen, kuitenkin kovalla helteellä istuttamista pyritään välttämään. Mikäli kasveja ei saa heti istutettua ne säilytetään varjossa ja huolehditaan riittävästä kastelusta. Istutustyöhön kuuluu aina muun muassa puiden tukeminen oikeaoppisesti sekä istutusten kastelu. Jatkokastelusta huolehdimme asiakkaan niin halutessa. Ohjeistamme aina asiakkaamme kasvien hoitotöihin.

Sivun alkuun »


Nurmetus

Piharakentamisprojektin loppusilaus kasvitöiden osalta on nurmetus. Useimmiten pienellekin pihalle halutaan edes pieni nurmialue. Nurmikko voidaan perustaa joko siirto- tai kylvönurmikkona. Siirtonurmikko on heti valmis, joskin hintavampi ja alussa työläämpi hoidettava vaihtoehto. Kylvönurmi on edullinen ratkaisu, mutta sen kasvua saa odotella tovin.

NurmetusNurmetusNurmetusNurmetusNurmetus

Siirtonurmi vaatii kunnolliset pohjatyöt, jotka teemme aina pihan muiden pohjatöiden yhteydessä. Konetöiden jälkeen multa harataan ja jyrätään tasaiseksi käsitöinä. Tämän jälkeen asennetaan siirtonurmi. Saumakohdat viimeistellään huolellisesti, mikä vie aikaa. Siirtonurmi asennetaan aina mahdollisimman pian sen toimituksen jälkeen. Siirtonurmen asennuksen jälkeen sen kastelu on tärkeää, joka säällä. Ohjeistamme asiakkaan aina siirtonurmikon huoltoon.

Kylvönurmea on saatavilla erilaisiin käyttötarkoituksiin, kuten peleihin, varjoon ja kuivaan paikkaan. Kylvönurmi vaatii samanlaiset pohjatyöt kuin siirtonurmi.

Konetöiden jälkeen pohja harataan ja jyrätään käsin, nurmisiemenseos levitetään tasaisesti ja maa tiivistetään. Kylvönurmea ei useinkaan suositella kasteltavan, koska se kasvaa tasaisemmin ja kestävämmäksi luontaisen sadeveden vaikutuksesta. Tämä tekee siirtonurmesta alussa helpomman asiakkaalle.

Sivun alkuun »


Katteet ja viimeistely

Pihan viimeistelty ilme saadaan aikaan istutusalueiden kattamisella. Kattamisella tarkoitetaan mulloksen peittämistä valitulla materiaalilla, kuten kuorikatteella tai koristekivillä. Tämä antaa pihalle siistin ilmeen, estää kosteuden haihtumista maasta, helpottaa istutusalueiden hoitoa ja estää rikkakasvien leviämistä. Katteet valitaan yhdessä asiakkaan kanssa pihaan sopivaksi.

Katevaihtoehtoja:

Katteet ja viimeistelyKatteet ja viimeistelyKatteet ja viimeistelyKatteet ja viimeistelyKatteet ja viimeistely

Katteet levitetään istutusalueille kasvien juurelle tasaiseksi kerrokseksi. Tarvittaessa käytämme koristekiville suodatinkangasta. Puunkuori-, koriste- ja kivikatteet sopivat puuvartisille kasveille. Perennoille sopii parhaiten kaakaokuorikate tai esim. ohut kerros koristekatetta.

Piharakentaminen viimeistellään taholtamme loppusiivouksella, kasteluilla ja asiakkaiden ohjeistuksella.

Sivun alkuun »

PYYDÄ TARJOUS

HINNASTO